Το πρώτο μας κείμενο

Σεπτέμβρης 2013

Τετραπλασιάζονται σε λίγο οι τιμές της ΕΥΑΘ!

Μπορεί οι περισότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να μην το ξέρουν, αλλά κινδυνεύουν άμεσα από μια εκτίναξη των τιμών του νερού με μια ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητάς του… Σε όλη την γη όπου ιδιωτικοποιήθηκαν οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά, η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε δραματικά, οι απώλειες νερού στους σωλήνες μεταφοράς αυξήθηκαν και προκλήθηκαν πολλά περιβαλοντικά προβλήματα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο σε όλο τον κόσμο οι πολίτες πάλεψαν και σχεδόν πάντοτε κατάφεραν να σταματήσουν τις ιδωτικοποιήσεις! Αυτό έγινε τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, τη Ρώμη και το Βερολίνο, όσο και σε περιοχές πιο μακρινές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας όπου η ιδιωτική εταιρία είχε υπό την κατοχή της ακόμα και την βροχή!!! Φυσικά κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος και ο πόλεμος του νερού μετράει ήδη ακόμα και νεκρούς, αλλά όταν πρόκειται για το νερό πρόκειται για την ίδια μας την ζωή και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παλέψουμε! Κάποιοι ήδη το κάνουν στην Θεσσαλονίκη. Είμαστε και εμείς ένα κομμάτι αυτού του αγώνα και σε καλούμε να παλέψεις μαζί!

Το Σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ παλεύει από την πρώτη στιγμή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Όχι γιατί θέλουν να σώσουν τον κώλο τους, άλλωστε όποιος μεγαλοκαρχαρίας και να αγοράσει την ΕΥΑΘ δεν πιστεύουμε οτι θα απολύσει ένα τόσο έμπειρο, ικανό και άξιο εργατικό δυναμικό. Το Σωματείο παλεύει γιατί ξέρει πρώτα από όλους οτι οπουδήποτε στον κόσμο και αν εφαρμόστηκε ιδιωτική-κερδοσκοπική διαχείριση του νερού οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για τους πολίτες!

Κάποιοι  Θεσσαλονικείς έχουν φτιάξει μια πρωτοβουλία με το όνομα Κίνηση 136 η οποία διεκδικεί την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ από όλους τους Θεσσαλονικείς. Σύμφωνα με την πρότασή τους όλοι οι πολίτες της της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης  μπορούν να φτιάξουν μη-κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς ανά δημοτικό διαμέρισμα/Δήμο οι οποίοι θα ενώνωνονται σε μια «Ένωση Πολιτών για το Νερό» και οι οποίοι μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους θα διοικούν συλλογικά και μη-κερδοσκοπικά την ΕΥΑΘ.Για να αγοράσουν οι πολίτες την ΕΥΑΘ πρέπει η κάθε οικογένεια να δώσει 136 ευρό.

Τόσο το Σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ, όσο και η Κίνηση 136 αλλά και πλήθος απλών πολιτών συσπειρώνονται στο Συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το ΝΕΡΟ!»  το οποίο παλεύει με πολλούς τρόπους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση  της ΕΥΑΘ. Ο πιο γνωστός τρόπος πάλης του Συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το ΝΕΡΟ!» είναι η προσπάθεια να διεξαχθεί ένα επίσημο δημοψήφισμα σε όλα τα σχολεία (όπως δηλαδή γίνεται και στις εκλογές) όλων των περιοχών που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ. Να μπορέσουν δηλαδή οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να αποφασίσουν οι ίδιοι για το αν θέλουν το νερό, η αποχέτευσή και γενικά ολόκληρη η ΕΥΑΘ,  να είναι κρατική, δημόσια, δημοτική, μη-κερδοσκοπική-συνεταιριστική ,  ιδιωτική ή ό,τι  άλλο θέλουν τελοσπάντων!

Σαν Water Warriors, φιλοδοξούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για να χτιστεί ένα μεγάλο κίνημα που θα καταφέρει να σώσει το νερό από τα νύχια των κερδοσκόπων ιδιωτών.Βγαίνουμε στον δρόμο με την μουσική μας, με πορίες, με ποδηλατοπορίες, με συνθήματα σε τοίχους, με πολιτικοποιημένα graffiti, με festival και με ο,τι άλλο βάλει ο νους μας!

Το να σου κόβουν το νερό όταν δεν έχεις να το πληρώσεις είναι φασισμός!Και ο φασισμός δεν θα περάσει!Ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για την ζωή! Και ο αγώνας για την ζωή περνάει αναγκαστικά μέσα από το τσάκισμα του φασισμού!

Water Warriors                                                                (waterwarriors@espiv.net)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *